Veelgestelde Vragen
Wat is de functie van een aardlekschakelaar?
Sinds 1975 in Nederland volgens NEN 1010 is het verplicht om bij nieuwe en gewijzigde huisinstallaties een aardlekschakelaar te installeren. Maar waarom is een aardlekschakelaar eigenlijk verplicht? Een aardlekschakelaar houdt continu in de gaten of er geen stroom weglekt. Stroom kan bijvoorbeeld weglekken wanneer er kortsluiting plaatsvindt. In die gevallen zal de aardlekschakelaar binnen enkele milliseconden de stroom uitschakelen zodat er geen brand kan ontstaan. Het is van belang dat de aardlekschakelaar van tijd tot tijd op de werking wordt gecontroleerd.
Wat als er water op de contactdoos is gevallen?
Het eerste wat u moet doen is de stekker uit het stopcontact trekken. Als er weinig water overheen is gevallen, dan is er waarschijnlijk geen sprake van kortsluiting. De contactdoos moet nu goed gaan drogen. Als er veel water op de contactdoor is gevallen, dan gaat u waarschijnlijk wel kortsluiting krijgen. De stekker moet dus eerst uit het stopcontact, vervang dan de zekering en u kunt het apparaat weer inschakelen.
Hoe voorkom ik kortsluiting bij mijn huishoudelijke apparaten?
Huishoudelijke apparaten kunnen erg brandgevaarlijk zijn, daarom moeten we brand voorkomen. Één van de belangrijkste dingen wat u kunt doen om dit te voorkomen is, de apparaten uitzetten, stand-by is vaak niet goed voor het apparaat. Bij apparaten zoals een koelkast en wasmachine kunt u ook een aantal dingen doen om brand te voorkomen. De achterkant van uw koelkast moet u ventileren, want de stof wat achter de kast zit kan heel makkelijk in brand vliegen. Bij uw wasmachine kunt u de kraanafsluiting bijvoorbeeld controleren. Natuurlijk zijn er veel meer manieren om brand te voorkomen.
Wat te doen bij een stroomstoring?
Wanneer u een stroomstoring ontdekt, is het zaak om na te gaan wat voor stroomstoring er gaande is. We onderscheiden twee soorten stroomstoringen. Enerzijds is er de externe stroomstoring, anderzijds is er de interne stroomstoring.
Bij een externe stroomstoring ligt de oorzaak van de stroomstoring buitenshuis. Er kan een storing zijn bij de leverancier, een kabel zijn geraakt bij graafwerkzaamheden of brand in een elektriciteitskastje zijn.
Bij een interne stroomstoring ligt de oorzaak binnenshuis. Er heeft kortsluiting plaatsgevonden, een groep is overbelast of er is sprake van een lekkage. U doet er nu verstandig aan om een elektricien in te schakelen.
Kan ik mijn stopcontact schoonmaken?
Een stopcontact kan met grote zorg schoongemaakt worden. Let hierbij heel goed op dat er geen vocht in de gaten komt. Dit vocht kan nauwelijks meer weg en kan voor kortsluiting en brand zorgen.
U kunt het stopcontact het beste met een licht vochtige doek schoonmaken nadat u de stroom hebt afgeschakeld. Vaak zijn de stopcontacten gemaakt van glad materiaal, waardoor ze zonder schoonmaakmiddelen te reinigen zijn. Zorg dat er onder geen beding vocht in het stopcontact terecht komt.